KL-karavanen kan koste dyrt på kvaliteten

Under betegnelsen ”Partnerskab om effektivisering af lærernes arbejdstid” har Kommunernes Landsforening i mere end et år kørt sin besparelseskaravane gennem 20 danske kommuner.

Nu er turen kommet til Frederiksberg. KL har med stor iver sået mistillid om lærernes arbejdsindsats og nedgjort den arbejdstidsaftale, de selv har været med til at indgå med daværende Frederiksberg-borgmester, Mads Lebech i spidsen, en arbejdstidsaftale som fordrer stor fleksibilitet og fokus på undervisningen. 

Derfor var det naturligt også KL-partnerskabet, som fyldte mest i debatten på FKF's nyligt afholdte generalforsamling.

”Kommunalbestyrelsen besluttede d. 27. februar at indgå et såkaldt partnerskab med Kommunernes Landsforenings. Kun SF og Enhedslisten stemte imod forslaget. Det var en beslutning som er blevet truffet uden at hverken skolens ledelser eller lærere er blevet hørt”, siger Mette Bache fra Skolen ved Søerne.

Mette Bache deltog selv som tilhører ved debatten i Kommunalbestyrelsessalen, hvor et flertal besluttede at indgå et partnerskab med KL om effektivisering af lærernes arbejdstid. En undersøgelse som kommunalbestyrelsesmedlem og undervisningsudvalgsmedlem Carsten Nørballe (SF) har kaldt ”Utroskab med KL”.

Og lærerne på Frederiksberg frygter, at konklusionen på den undersøgelse, KL nu skal foretage på alle skoler er besluttet på forhånd.

”De politikere som har sagt ja til KL’s partnerskab har spurgt os, hvorfor vi er bange for denne ”lille konsulentøvelse”, fortæller Lone Jensen fra Skolen på Nyelandsvej.
”Vi er bekymrede på elevernes vegne, fordi erfaringer fra de andre 20 partnerskabskommuner viser, at KL kun har én dagsorden: Besparelser. KL går ud og fortæller politikerne rundt om i landet, at det er konsekvensfrit at sætte lærernes undervisningstid op. Men god undervisning kræver god forberedelse. Og eleverne har krav på god undervisning”, konkluderer Lone Jensen.

Frederiksberg-lærerne mener, at skolerne har bidraget til besparelserne allerede:
”Vi har fået 900 flere lærelystne elever i den frederiksbergske folkeskole i de sidste 3 år”, fortæller kommunelærerforeningens formand, Ane Søegaard.

Hun fortsætter: ”Hvis vi skulle have haft samme serviceniveau i dag som i 2009, skulle vi have haft 50 flere lærere. I stedet er 10 lærerstillinger nedlagt, antallet af timer til læsevejledning pr. elev o.l. opgaver er reduceret betragteligt, lejrskoledage er  beskåret, vikarkontoen forringet osv. Samtidig er der krav om inklusion af flere elever med særlige behov i almenundervisningen. Nu er bægeret fyldt. Skal vi spare mere – og besparelse er KL’s eneste dagsorden; de er bedøvende ligeglade med undervisningens kvalitet – så kan det få voldsomme konsekvenser for elever, forældre, ledelser og lærere”, slutter Ane Søegaard.

Læs generalforsamlingens udtalelse om partnerskabet: Udtalelse vedr. KL-partnerskab

Emner

Målgruppe