FKF og BUPL: Åbent brev til kommunalbestyrelsen på Frederiksberg

Regeringens udspil til folkeskolereform og den utidige sammenblanding af reformen og overenskomstforhandlingerne har fået FKF og BUPL til i samarbejde at skrive et åbent brev til kommunalbestyrelsen på Frederiksberg.

Åbent brev til kommunalbestyrelsen på Frederiksberg

Folkeskolereformen er én lang eftersidning til børnene

Kære kommunalbestyrelse på Frederiksberg.

Med mere end 1000 flere skolebørn siden 2005 og med et ønske om at inkludere flere børn med særlige behov i normalundervisningen, fokus på elever med særlige talenter og med en ambition om at hæve andelen af unge som gennemfører en ungdomsuddannelse, har Frederiksberg Kommune sat store og væsentlige mål for alle byens skolesøgende børn. Der satses på at skabe et trygt og udviklende miljø for børnene i hele deres hverdag, både i daginstitutioner, i skoler og i klubber. Alt dét risikerer nu at blive fortid.

Regeringen har nemlig fremlagt en folkeskolereform, der betyder én lang sveder til børnene. Selv om der skal indlægges diverse bånd af andre tilbud, bliver det meget lange skoledage, hvor børnene ikke får mulighed for at skelne mellem skole og fritid. Rambølls analyse af heldagsskoler viser, at de ikke har nogen generel positiv indlæringseffekt, så der er ikke engang evidens for en gunstig virkning af reformen.
Det handler ikke om, at blot børn går længe nok i skole: 30, 35 eller 37 timer om ugen, så løses skolens udfordringer automatisk.

Heldagsskolemodellen er udformet med inspiration fra Ontario i Canada. Desværre har regeringen hørt rigtig dårligt efter i timen, for forudsætningen for modellens succes er lærernes aktive inddragelse og dermed ansvarliggørelse. Facit i OK13 er på forhånd planlagt af en lille, snæver kreds − lærerne skal undervise mere uden reel forhandling med lærerne. Det er helt uhørt at lave en så gennemgribende reform uden finansiering og i stedet lade lærere og pædagoger betale. Ophavsmanden til den canadiske skolereform, Ben Levin, har sagt: ”Du kan ikke tæve folk til fremragende præstationer”. Det er dét, regeringen og KL forsøger nu, og derfor er reformen dømt til at blive en fiasko.

Gennem årene er der skabt et meget konstruktivt samarbejde mellem Frederiksberg Kommune og Frederiksberg Kommunelærerforening, så der indgås aftaler, der skaber et godt grundlag for at løse opgaverne. En sådan proces er vi netop i færd med at gennemgå, således at kommunalbestyrelsens beslutning om mere undervisningstid næste år kan gennemføres. Det lader sig gøre med den allerede eksisterende arbejdstidsaftale, den såkaldte A08-aftale, som daværende borgmester Mads Lebech stod fadder til. Det gjorde han, fordi det er en aftale som sikrer, at skolens ressourcer anvendes mest effektivt og med tillid til skolens lærere, børnehaveklasseledere og ledelser.

Men med KL og regeringens udmeldinger sammenkædes skolereform og overenskomst; med et indbygget regeringsindgreb, mister Frederiksberg Kommune både sin selvstændige indflydelse på børneområdet og de samarbejdspartnere, der hidtil har været med til at sikre den positive udvikling i byen.  

Kære politikere.
Vi håber, at I vil sige klart fra over for regeringen og KLs projekt, der bygger på en ødelæggende topstyring og en mistillidsdagsorden. Dén vil ødelægge vores fælles frederiksbergske  samarbejdskultur- og værdier. Hvis regeringen blander sig i dét, der skulle være parternes sag, og hvis der på forhånd planlægges med lockout og et regeringsindgreb, bliver Den danske Model hårdhændet og endeligt aflivet.

Kære frederiksbergske politikere.
Vi opfordrer jer derfor på det kraftigste til at protestere imod det faktum, at den danske samarbejdsmodel bliver kørt over, og at det berømmede særlige danske demokrati dermed sættes ud af kraft, noget Frederiksberg Kommune som arbejdsgiver i årtier har anerkendt og efterlevet.

Med vores kendskab til jeres politiske mod, har vi forhåbning om, at I - i denne meget alvorlige situation - siger fra over for denne situation, inden det er for sent.  

Vi opfordrer jer derfor til at gøre alt, hvad der står i jeres magt for at stoppe reformens gennemførelse.

Vi har mange professionelle bud på, hvordan et børneliv kan udvikles, og vi vil til enhver tid prioritere at mødes med jer og udveksle ideer, tanker og synspunkter.

Vi ser frem til at høre fra jer – og til et fortsat godt samarbejde om vores fælles skolevæsen.

Med venlig hilsen

Ane Søegaard         og     Nina Hemmingsen
Formand for FKF              Faglig sekretær i BUPL Hovedstaden


(for pdf-udgave af brevet: Åbent brev til kommunalpolitikerne)



Emner

Målgruppe